Sollicitatietips
Allereerst begint je sollicitatie vaak met een brief of e-mail. Zo’n eerste mail geeft de werkgever een eerste indruk. Neem daarom voldoende tijd om dit voor te bereiden en laat eventueel iemand het controleren op spelfouten of ontbrekende informatie. Een sollicitatiebrief bestaat uit twee delen: je motivatie en je CV.
Online kan je veel leuke CV templates vinden waar je gratis gebruik van kunt maken. Als je echt een uniek CV wil die eruit springt, kan je ook voor een kleine bedrag een CV maken via CV.nl. Zij beschikken over meerdere templates waar je voor een klein bedrag gebruik van kunt maken. Klik hiervoor op onderstaande link ‘Cv.nl’.
Motivatie
In je motivatie beschrijf je waarom je reageert op de functie. Waarom past deze baan goed bij jou en wat zijn je verwachtingen er van? Hier kun je benoemen wat jouw sterke punten zijn en waarom die aansluiten bij de functie.
Vind je het lastig om te bepalen waar jij goed in bent? Misschien kunnen de mensen om je heen deze vraag voor je beantwoorden; vrienden, familie of (ex)collega’s. Deze informatie kun je verwerken in je motivatiebrief.
Curriculum Vitae (CV)
Het tweede onderdeel is je CV. Hierin kan de werkgever kort samengevat lezen wie jij bent en wat je achtergrond is. Een CV kun je dus eenmalig opstellen en vervolgens voor alle sollicitaties gebruiken. Vergeet hem niet te updaten als je bijvoorbeeld een nieuwe opleiding hebt afgerond of meer werkervaring hebt opgedaan! De opzet van je CV is als volgt:
1: Personalia. Noteer hier je naam, geboortedatum- en plaats, je huidige woonadres, je mailadres en telefoonnummer.
2: Opleidingen. Hier kun je een samenvatting maken van je opleidingen in chronologische volgorde. Dit hoeven niet alleen opleidingen te zijn met betrekking tot je functie, maar alle afgeronde opleidingen en behaalde diploma’s en het jaartal waarin je deze hebt behaald.
3: Werkervaring. In chronologische volgorde kun je hier opsommen waar je in het verleden hebt gewerkt. Noteer de naam van het bedrijf waar je voor werkte, welke functie je daar had en in welk jaar dit was. Bijbaantjes tellen ook!
Tenslotte kan het voor sommige functies een toevoeging zijn om op je CV te noteren welke talen je beheerst.
Het sollicitatiegesprek
De volgende stap is een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Hier krijg je de kans om een indruk op te doen van het bedrijf, en zij van jou. Een goede voorbereiding is daarom nooit verkeerd!
Het kan helpen om meer informatie in te winnen over het bedrijf, bijvoorbeeld op de website of een Facebookpagina. Aan de hand van deze informatie kan je voor jezelf ook een aantal vragen op papier zetten die jij aan hen wil stellen.
Een goede eerste indruk
Het spreekt voor zich dat je op tijd aanwezig moet zijn voor je gesprek. Als je hier moeite mee hebt is het verstandig om te proberen er een kwartiertje eerder te zijn. Zorg ervoor dat je verzorgd gekleed bent.
De keuze voor je kleding hangt ook af van het bedrijf waar je solliciteert. Formele kleding kan gewenst zijn, maar dat hoeft niet. Zorg in ieder geval dat je kleding schoon, netjes is en niet te opvallend is, het gaat immers om jou.
Goed luisteren
Probeer goed te luisteren naar wat er in het gesprek gezegd wordt. Op die manier kun jij wedervragen stellen en ontstaat er al snel een gesprek waarin beide partijen elkaar leren kennen.
Heb je een arbeidsbeperking? Dan is het niet verkeerd om dit aan te geven en bijvoorbeeld te vragen of de werkgever hier ervaring mee heeft en of ze samen met jou om deze beperkingen heen kunnen werken. Let wel op dat je niet te veel de nadruk legt op wat niet kan. Tegenover jouw arbeidsbeperking staan ook heel veel positieve punten die jij het bedrijf te bieden hebt!