NAH wat nu?

Niet aangeboren hersenletsel (NAH)

Als je hersenletsel hebt die niet is ontstaan tijdens of vlak na de geboorte, spreek je van niet aangeboren hersenletsel (NAH). Er worden 2 vormen van NAH beschreven: traumatisch en niet-traumatisch.

Bij traumatisch NAH moet je denken aan hersenletsel veroorzaakt door een ongeluk of geweld. Bij niet-traumatisch NAH kan je denken aan beroerte, infectie, epileptie of COVID besmetting.

De gevolgen voor mensen met NAH zijn soms zichtbaar maar vaak ook niet zichtbaar. De beperkingen hebben grote impact op het alledaagse leven. Zo kan men snel overprikkeld zijn, weinig energie hebben en problemen met het denkvermogen.

Als je NAH hebt is het fijn in een omgeving te zijn waar mensen je begrijpen, en dat er een plek is waar je de rust en ruimte hebt voor een zinvolle dagbesteding of re-integratie.

Beperkingen/mogelijkheden

Als je geconfronteerd wordt met NAH loop je tegen beperkingen aan die voorheen geen enkele moeite kostten. Dit kan leiden tot frustraties en wanhoop. Door in een omgeving te werken waar geen druk om te presteren is, kan je in je eigen tempo ontdekken wat er nog wel mogelijk is. Tevens is er een persoonlijk begeleider die met je mee kan denken en kijkt naar de mogelijkheden die er wel zijn. Ook is het mogelijk om ambulante begeleiding te krijgen wanneer je tegen problemen thuis aan loopt. Zo kunnen wij als Visie Groep u zowel thuis als op de werkvloer ondersteunen.

Overleg met hulpverlener over mogelijkheden bij niet aangeboren hersenletsel (NAH)
Begeleider met deelnemer

Re-integratie of dagbesteding

NAH hoeft niet te betekenen dat je nooit meer wat nuttigs kan doen in de maatschappij, maar het kan wel moeilijk zijn om je weer onder de mensen te begeven.

Bij Visiegroep begrijpen we dat. Wil je gaan re-integreren of liever eerst dagbesteding doen? We helpen je om samen de aanvraag te doen bij het WMO of UWV om op een van onze locaties in te stromen.