Hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid is een persoonlijkheidskenmerk met vaak een enorme impact op je leven. Je ontvangt elke dag prikkels en hebt moeite om die te verwerken. Die prikkels kunnen zijn in sfeer en het aanvoelen van mensen en groepen, maar ook fysiek als hard en veel geluid zoals een grasmaaier.

Juist met hooggevoeligheid is het dan fijn om begeleiding om je heen te hebben van mensen die je begrijpen. Activiteiten waar je de rust en ruimte krijgt om jezelf te ontwikkelen en even bij te komen van de rest van de week.

kuiken in gebarsten ei
Ambulante hulp met client op bank

Overprikkeling

Bij hooggevoeligheid moeten je hersenen vaak extra hard werken. De verwerking van informatie duurt dan langer en is intensiever. Je hersenen zijn gevoeliger voor overprikkeling: geluiden komen vaak harder binnen en drukke menigtes kunnen niet fijn aanvoelen. Net als mensen met autisme is de verwerking van prikkels een uitdaging.

Juist dan is het belangrijk om voldoende rust te nemen en goed naar je eigen lichaam te luisteren. Ben je je hier niet van bewust en neem je niet genoeg rust, dan kun je door je negatieve gevoelens in een depressie belanden. Daarnaast pik je emoties en gevoelens van anderen ook sneller op. Juist dat inlevingsvermogen kan ook een kracht zijn.

Waardering voor jezelf

Vaak ervaar je heftige emotionele reacties, zowel in positieve als in negatieve zin. Je kunt intens genieten van muziek of een schilderij, maar ook last ervaren als de sfeer in een groep niet goed zit. Dan voel je je anders en onbegrepen, waardoor je een sociale angststoornis kan ontwikkelen.

Veel mensen met hooggevoeligheid hebben de neiging zichzelf weg te cijferen. Als je HSP hebt is perfectionisme en faalangst snel een valkuil, waardoor de kans op een burn-out groot is. Het hebben van duidelijkheid en eerlijkheid geeft rust. Hierdoor kun je meer aan.

Begeleider helpt deelnemer

Werken met hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid kan ook kansen bieden. Het kan een verrijking zijn, bijvoorbeeld een onfeilbare intuïtie en aandacht voor details die anderen al snel over het hoofd zien. Je bent waarschijnlijk creatief en empathisch aangelegd en kan je daardoor volledig inleven in andere mensen.

Door te kijken waar jouw kwaliteiten en persoonlijkheid tot hun recht komen, kun je kijken op welke werkplek jij het beste past. Door jezelf goed te kennen kun je ook beter aangeven waar een eventuele werkgever rekening mee moet houden zodat ook jij je prettig voelt op je werk.