Autismespectrumstoornis (ASS)
Met autisme heb je een andere informatieverwerking. Dat zie je niet aan de buitenkant. Autisme is een verzamelnaam voor meerdere stoornissen binnen het autistisch spectrum. De meest bekende vormen zijn het klassiek autisme, het syndroom van Asperger en PDD-NOS.
Autisme kan ook een kracht zijn. Vaak hebben autisten veel doorzettingsvermogen en wilskracht. Hun perfectionisme kan van meerwaarde zijn in veel projecten. Autisten kunnen daardoor bijvoorbeeld hele goede programmeurs zijn.
Chaos in je hoofd
Met autisme kan het zijn dat je dingen niet altijd ‘ziet’, of je motoriek minder verfijnd is. Je wordt dan soms gezien als ‘lui’, ‘lomp’ of ‘egoïstisch’. Een andere keer zie je de details en mis je het geheel. Op zulke momenten is het dan lastig om het overzicht te creëren en te behouden.
Er is bij autisme veel overlap met andere “stoornissen” zoals AD(H)D en angststoornissen. Daarnaast heeft onbegrip vanuit de maatschappij ook zijn effect. Mensen met autisme die zich niet begrepen voelen komen hierdoor vaker in een burn-out terecht.
Autisme en sociaal contact
Voor mensen met autisme kan sociaal contact soms lastig zijn. Autisten kunnen ook heel goed alleen zijn en vaak kunnen ze zich goed zelf redden. Bij grote groepen mensen of drukte kan het allemaal soms te veel zijn. Dat kan ook een gevoeligheid zijn voor te veel licht, geluid of pijn. Soms is daar wat meer begeleiding bij nodig.
Door een andere prikkelverwerking kan het zijn dat iemand eerder uitvalt. Daardoor kan het vinden of behouden van een baan een grotere uitdaging zijn dan voor iemand zonder autisme.
Rationeel en pragmatisch
Met autisme denk je vaak rationeel en pragmatisch. Vaak word je met autisme minder ‘belemmerd’ door emoties. Dit maakt wel dat emoties tonen lastig is, net als het aanvoelen van emoties van anderen. Soms is het doorgronden van relaties dan lastig. Dan weet je niet wat je wel of niet tegen anderen kunt zeggen.
Je kunt soms star zijn in je denken of doen. Je kan ook volledig opgaan in een hobby of interesse. Veranderingen en onverwachte dingen kunnen lastig zijn om mee om te gaan. Dan is er meer behoefte aan voorspelbaarheid. Begeleiding en dagbesteding kunnen daar meer structuur in bieden.