Jimmy Hendrix

ENSCHEDE – Dorp aan de Maas, Jim Special. Zo heet het blonde speciaalbiertje dat brouwers Kitty en Ger Hendrix bedachten. Het is een eerbetoon aan hun zoon Jimmy die in Enschede woonde en werkte. Jimmy was pas 35 toen hij in september 2020 plotseling overleed. Anja Kruise 02-05-22, 08:30 Laatste update: 10:44

Het etiket op het bierflesje was het laatste dat hij ontwierp voor de brouwerij van zijn ouders, De 7e Hemel in Sevenum. De opbrengst van de ongeveer 500 liter bier gaat naar de Visie Groep aan de Hengelosestraat. Hier bloeide ICT’er Jimmy twee jaar geleden na een moeilijke periode weer op, in een omgeving waar hij als mens en collega werd gewaardeerd. Zijn weduwe Frederike (37) werkt er nog steeds.

Kitty Hendrix is dankbaar voor de kansen die haar zoon kreeg bij Visie Groep die zich inzet voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. „Hij vertelde altijd vol passie over zijn werk.” Vrijdag reisden de ouders vanuit Limburg af naar Enschede om de cheque te overhandigen van 500 euro en de stad te bezoeken waar hun zoon zo gelukkig was. „Daarna is dit hoofdstuk gesloten, een stapje verder in het rouwproces.”

Dat er iets in de hersenen van Jimmy niet goed was, was al langer duidelijk. Onderzoek na een volkomen onverwachte epileptische aanval, een jaar of zes geleden, wees uit dat die was veroorzaakt door een cavernoom (een vaatmisvorming). In zijn hersenen zat een kluwen haarvaten ter grootte van een tennisbal. Stress zou het erger maken en daarom moest hij zijn werk als ICT-programmeur opgeven.

Vanuit de WIA en via het UWV kwam hij terecht bij Visie Groep. „We wilden hem uitplaatsen bij een brouwerij, maar dat is uiteindelijk niet doorgegaan”, vertelt mede-eigenaar Nicole Velthuizen. „De brouwerij vond dat hij niet snel genoeg leerde, althans minder snel dan iemand anders. De druk op hem was te groot.”

„Daar had hij de nodige frustraties over, maar hij wilde niet bij de pakken neerzitten”, zegt zijn vrouw Frederike.

Werkbegeleider

Hij kreeg de kans om mee te draaien als ICT-werkbegeleider bij Visie. In deze functie leerde hij ICT-vaardigheden aan autistische cliënten, die met 95 procent de grootste doelgroep vormen van deze organisatie. Dat beviel van alle kanten heel goed. Jimmy had zijn plek gevonden.

De ballad heette Wish you were here. Wij beschouw­den het als een signaal van bovenKitty Hendrix, moeder

Ook met zijn gezondheid leek het beter te gaan, dankzij een speciale behandelmethode. Frederike: „Een cavernoom kan een tikkende tijdbom zijn, maar hij wilde er niet naar leven. Hij wilde léven! Wel was hij zich altijd bewust van het risico dat het niet goed zou gaan.”

Een chirurg van het UMC in Utrecht had opereren afgeraden omdat dat zwaar zou zijn, net als de revalidatie. Frederike: „Hij zei ook dat de kluwen haarvaten te groot was en Jimmy niet veel beter uit een operatie zou komen.” Via een Facebookgroep kwamen ze voor een second opinion terecht bij een arts in Tilburg, waarna een behandeling volgde. „Na de eerste operatie was de trilling in zijn hand een stuk minder. Hij keek erg uit naar de vervolgbehandeling.”

Afscheid

Het was hem niet gegund. Zijn ouders kregen op 1 september 2020 een telefoontje dat ze snel naar het ziekenhuis moesten komen om afscheid te nemen. „De avond ervoor hadden we nog samen gegeten”, vertelt zijn moeder. „Toen was er niets aan de hand. Later kreeg hij enorme hoofdpijn. Binnen twee dagen was hij er niet meer.”

Bijna twee jaar na de dood van Jimmy gaat het best goed met Kitty. „Ik kan goed functioneren al heb ik natuurlijk nog wel mijn momenten, naast de mooie herinneringen.” 

De reis door Amerika die ze met hun vieren maakten bijvoorbeeld. Het optreden dat ze daar bijwoonden van Jimmy’s muziekhelden, de punkband Dropkick Murphy’s. „Daar staan we nog mee op de foto.” De ouders en Jimmy namen een tattoo, een roos. Die verwijst naar het nummer Rose Tattoo van hun favoriete band. „Toen hij was overleden, hebben mijn man en ik er ‘Jimmy’ onder laten zetten.” 

Ballad

De punkband bracht kort na Jimmy’s overlijden een ballad uit. „Dat soort muziek maakten ze anders nooit. Het nummer heette Wish you were here. Wij beschouwden het als een signaal van boven.” 

Jimmy was pas 35 toen hij in september 2020 plotseling overleed.
Jimmy was pas 35 toen hij in september 2020 plotseling overleed. © Visie Groep

Ook Frederike heeft haar leven goeddeels weer op de rit, mede dankzij de ondersteuning die ze bij Visie kreeg. „Ik kon hier rouwen, zonder dat het een probleem was. Er was ambulante hulp. Er was altijd wel iemand die wilde luisteren. Niks is gek als er zoiets heftigs gebeurt.” 

„Je bent er enorm sterk uitgekomen”, vindt haar schoonmoeder. „Je bent een kanjer.” 

Schok voor iedereen

Jimmy was geliefd, zegt Frederike met een glimlach. „Zijn overlijden op zo’n jonge leeftijd was een schok voor iedereen. De impact was enorm.” Het was midden in coronatijd. De medewerkers konden de crematieplechtigheid volgen via een livestream, er was een herdenkingshoekje ingericht waar een condoleanceregister lag. 

„We hebben een mooie zoon verloren”, aldus Kitty. „Maar we hebben een mooie schoondochter teruggekregen.” De cheque werd niet voor niets op 29 april overhandigd. Dat is de verjaardag van Frederike.